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FACTS 

 

The inquiring attorney works for a municipal law department.  In the course of the inquiring 

attorney’s work, he or she encountered a matter in which a law firm represented both Buyer A and 

Seller A in the same real estate transaction wherein Buyer A purchased certain real property from 

Seller A. Immediately thereafter, the law firm represented Buyer A in a second real estate 

transaction in which Buyer A resold the real property Buyer A had just purchased from Seller A 

to Buyer B for fifty percent (50%) more than the price at which Buyer A originally purchased the 

property from Seller A.  According to the inquiring attorney, the terms of the sale from Buyer A 

to Buyer B were negotiated before Seller A sold the subject property to Buyer A. 

 

ISSUE PRESENTED 

 

The inquiring attorney asks whether these transactions violate the Rules of Professional 

Conduct? 

 

OPINION  

 

It is the Panel’s opinion that the transactions as described by the inquiring attorney violate 

the Rules of Professional Conduct. 

 

REASONING 

 

 The scenario as described by the inquiring attorney concerns concurrent conflicts of 

interest as addressed in Rule 1.7 of the Rules of Professional Conduct: 

 

(a) Except as provided in paragraph (b), a lawyer shall not represent 

a client if the representation involves a concurrent conflict of 

interest.  A concurrent conflict of interest exists if: 

 

(1) the representation of one client will be directly adverse to another 

client; or 

 

(2) there is a significant risk that the representation of one or more 

clients will be materially limited by the lawyer’s responsibilities to 

another client, a former client or a third person or by a personal 

interest of the lawyer. 

 

(b) Notwithstanding the existence of a concurrent conflict of interest 

under paragraph (a), a lawyer may represent a client if: 
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(1) the lawyer reasonably believes that the lawyer will be able to 

provide competent and diligent representation to each affected 

client; 

 

(2) the representation is not prohibited by law; 

 

(3) the representation does not involve the assertion of a claim by 

one client against another client represented by the lawyer in the 

same litigation or other proceeding before a tribunal; and 

 

(4) each affected client gives informed consent, confirmed in 

writing. 

 

In this case, a single law firm represented both Buyer A and Seller A in the same real estate 

transaction in which real property was conveyed from Seller A to Buyer A. This scenario 

implicates Rule 1.7(a)(1) because Buyer A’s and Seller A’s interests may be adverse. See Rule 

1.7, Comment [7] (recognizing that “[d]irectly adverse conflicts can also arise in transactional 

matters”); see also Credit Union Central Falls v. Groff, 966 A.2d 1262, 1267-70 (R.I. 2009).  It 

also raises the specter that the law firm could not adequately represent the interests of both parties 

as described in Rule 1.7(a)(2).  See Rule 1.7, Comment [8] (noting that “a conflict of interest exists 

if there is a significant risk that a lawyer’s ability to consider, recommend or carry out an 

appropriate course of action for the client will be materially limited as a result of the lawyer’s other 

responsibilities or interests”).  
 

“Ordinarily, clients may consent to representation notwithstanding a conflict.” Rule 1.7, 

Comment [13].  However, “some conflicts are nonconsentable, meaning that the lawyer involved 

cannot properly ask for such agreement or provide representation on the basis of the client’s 

consent.” Id.  Pertinent here is Rule 1.7(b)(1), pursuant to which “representation is prohibited if in 

the circumstances the lawyer cannot reasonably conclude that the lawyer will be able to provide 

competent and diligent representation.” Rule 1.7, Comment [14].  This determination must be 

made on a per-client, case-by-case basis. See Rule 1.7, Comment [13]. 

 

The Panel has not squarely addressed whether a law firm may obtain client consent to 

represent both parties to a real estate transaction. C.f. Ethics Advisory Panel Opinion 88-26 

(permitting the inquiring attorney to represent “the borrower/buyer . . . in the closing of the 

purchase and sale agreement in addition to . . . in closing the loan and doing title work”).  

Significantly, however, several attorney ethics bodies in other states have answered this question 

in the negative, determining that lawyers cannot do so absent rare and extraordinary circumstances.   

 

For example, in Professional Conduct Advisory Opinion 17-04, the Illinois State Bar 

Association (the “ISBA”) considered whether a lawyer may represent both the buyer and seller of 

a residential home “in the transaction and the closing,” where the buyer and seller had already 

“worked out the details of the transaction without the assistance of counsel.”  The ISBA began by 

noting both that “numerous lawyers have been disciplined for representing or attempting to 

represent both the buyer and seller in a real estate transaction,” and that it had generally prohibited 

the practice in a prior opinion. See ISBA Op. 86-15.  In-keeping with these observations, the ISBA 

found that pursuant to Illinois Rule of Professional Conduct 1.7 (nearly identical to Rhode Island’s 

Rule 1.7) “there is a concurrent conflict of interest” in this case because “[r]epresentation of a 
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buyer in a real estate transaction is directly adverse to the representation of the seller.”  It further 

found that the conflict was likely not consentable because under the circumstances “the lawyer 

could not reasonably believe that he or she could provide competent and diligent representation to 

both the buyer and the seller.”  It elaborated that “[e]ven if the parties agree on the terms of the 

sale, and have already executed the sales contract, we believe that it is highly unlikely that a lawyer 

could properly represent both the buyer and seller in concluding the transaction” because “[i]ssues 

often arise after the parties have executed the contract and prior to closing that would require the 

lawyer to give unqualified advice to his or her client.”  Accordingly, the ISBA concluded that “[i]n 

most circumstances, a lawyer will not be able to represent both the buyer and seller in a real estate 

transaction . . . .”  This analysis comports with reasoning expressed by attorney ethics bodies in 

New York and Vermont as well. See New York State Bar Association Opinion 807 (2007) 

(determining that separate attorneys associated in the same firm cannot represent the buyer and 

seller of residential real estate, even if the clients give informed consent to the conflict of interest, 

except in cases in which there is little or no actual adversity between the parties such as family 

transactions); Vermont Ethics Opinion 2004-03 (finding that an attorney may not represent a client 

in selling a parcel of real estate and simultaneously represent the buyer by providing him with a 

title insurance policy, even if both clients consent). 

 

The Panel finds these decisions compelling. As the ISBA observed, the complex and 

negotiated nature of real estate transactions may generally preclude a lawyer from diligently and 

competently representing both the buyer and the seller thereto. See Rule 1.7, Comment [27] 

(observing that “a lawyer may not represent multiple parties to a negotiation whose interests are 

fundamentally antagonistic to each other . . .”).  Under the facts of this case as reported by the 

inquiring attorney, this conclusion is evidenced by the structure and outcome of the transactions 

between Buyer A, Seller A, and Buyer B. Buyer A was able to immediately resell the subject 

property to Buyer B for fifty percent (50%) more than the cost Buyer A paid to purchase the 

property from Seller A—a significant sum—pursuant to terms agreed upon between Buyer A and 

Buyer B before the initial sale.  These facts strongly suggest that the law firm affirmatively 

advanced the interests of Buyer A over those of Seller A, such that its representation of Seller A 

necessarily fell below the standard of competency and diligence required by the Rules of 

Professional Conduct. See Rules 1.1, 1.3.   

 

Based on these facts, the transactions as described by the inquiring attorney violate multiple 

Rules of Professional Conduct.  The Panel cautions all Rhode Island attorneys to carefully consider 

the full implications of a representation or representations before accepting the work to forestall 

situations such as the instant matter.   


